Blesková správa. .. trinásti sudcovia boli zadržaní pre podozrenie z koronavírusu.

12. marca 2020, Martin Štunda, Nezaradené

 

Policajti z Národnej kriminálnej agentúry zadržali v stredu ráno trinástich sudcov. Táto informácia je širokej verejnosti už určite známa. Menej sa ale vie o tom, že to bolo hlavne  z podozrenia na šírenie koronavírusu v sudcovskom stave.

Prvé vyšetrenia však ukázali, že tento svetový nepriateľ číslo jedna ľudí v talároch neohrozí. Narazil totiž na tvrdého konkurenta. Vírus, ktorý v súdnictve šarapatí už roky. Vírus korupcie a úplatkárstva.

Ale teraz už vážnejšie.

Mimoriadnu situáciu, ktorá bola vyhlásená dosluhujúcou vládou si niektorí ľudia zjavne pomýlili s pokračovaním jarných prázdnin. Zámer, aby boli deti vytrhnuté z rizikového školského prostredia , kde sa zhromažďuje veľké množstvo ľudí, pochopili mnohí rodičia tak, že majú priestor na rodinnú návštevu nákupných centier a aquaparkov.  Pre istotu je najlepšie ísť do Tatier, aby sa vírus šíril v rámci turistického ruchu.

Ak nás táto nepríjemná situácia má niečomu naučiť, tak predovšetkým hlavne zodpovednosti  a ohľaduplnosti. A to nielen k sebe a svojim najbližším, ale aj k spoluobčanom.

A toto symbolické rúško by sme si mali ponechať aj po verím že skorom ukončení krízového stavu.

Koronavírus prišiel na Slovensko naozaj v zlom čase. Jedna vláda dosluhuje, druhá sa ešte len chystá sfárať na svoju šichtu.

Aj napriek značným animozitám by však v tomto prípade mali ťahať za jeden povraz. Teraz totiž nejde o delenie koláča, ale o životy občanov, ktorým majú slúžiť a nie vládnuť.

Vytvorenie tieňového krízového stavu je pekná vec. Ale už menej pekný je telefonát Richarda Sulíka do firmy, ktorá vyrába pre štát rúška. Radšej nech ďalej varí s Igorom doma v kuchyni ňoky, ako by mal odhovárať riaditeľa firmy od spolupráce s terajšou vládou.

A budúci premiér namiesto kritiky doterajších krokov vlády, by mohol prispieť niečím konštruktívnym. Doba vizuálnych pomôcok v parlamente už skončila.

Boris Kollár pred pár dňami odporučil Pellegrinimu, aby jeho vláda už len kúrila a svietila.

V najbližších týždňoch nás bude môcť so svojimi koaličnými partnermi presvedčiť, či nová vláda dokáže aspoň to.

 

Martin Štunda