Matovič – Pellegrini. .. prvé kolo.

13. marca 2020, Martin Štunda, Nezaradené

 

Keď prezidentka Zuzana Čaputová poverila Igora Matoviča zostavením vlády neodpustila si poznámku, že by bola rada, ak by to netrvalo príliš dlho. A dala mu dosť šibeničný termín v trvaní dvoch týždňov.

Možno viesť diskusiu o tom, čo k tomu pani prezidentku viedlo. Či to bolo sklamanie z toho, že jej líblingovia sa nedostali ani do parlamentu a jej top favorit na premiéra prehral na celej čiare, alebo to bola snaha čím skôr poraziť zlo, s ktorým viedla celú svoju prezidentskú kampaň nezmieriteľný imaginárny boj.

Tak, či onak, skutočne nič neoprávňovalo hlavu štátu k stanoveniu konkrétneho termínu. Vláda nie je parlament, ktorý musí mať svoju ustanovujúcu schôdzu do tridsiatich dní od zverejnených výsledkov parlamentných volieb.

Igor Matovič vtedy očividne znervóznel.

A to možno ešte netušil, že najväčšie súboje ho čakajú s budúcimi koaličnými partnermi.  Najviac mu to uľahčil Boris Kollár, ktorý hodil uterák do ringu ešte pred začatím samotného zápasu. Nechal sa zaslepiť vidinou predsedu parlamentu a úplne rezignoval na top tému svojho volebného programu, čiže výstavbu bytov. Napľul svojim voličom do tváre a takýmto prístupom k reálnej politike sa pokojne môže stať, že toto bude jeho labutia pieseň na slovenskej politickej scéne.

Prekvapivo rýchlo rezignoval aj exprezident, ktorý svoje znechutenie a sklamanie z volieb nedokázal skrývať ani na samotných rokovaniach až napokon štafetu odovzdal ambicióznej a nabudenej Veronike Remišovej. A môžeme si byť istí, že ona svoje vyštudované bábkoherectvo ešte uplatní.

Najnebezpečnejším súperom sa však napokon pre nádejného premiéra javí zrejme jeho „parťák“ z relácie „Môj premiér varí lepšie“. Richard Sulík totiž svojho Igora uvaril ako ňoky.

Boj o ministra financií sa zrejme napokon stane bojom o Moskvu.

Igor Matovič navyše možno neprezieravo otvoril aj druhý front. Pustil sa otvorene do druhého súboja s dosluhujúcim premiérom a je otázne, či má dostačujúcu palebnú silu na dve víťazstva.

Peter Pellegrini je totiž silný a skúsený súper, ktorý dáva tvrdé a presné údery. Igor Matovič zatiaľ len behá so zvesenými rukami po rohoch ringu a slovne provokuje svojho súpera. Chvíľu sa dá aj takto, ale skôr či neskôr musí ukázať svoju boxerskú techniku.

Zvlášť ak sa v tomto dueli možno boxuje o premiéra po ďalších voľbách.

 

Martin Štunda