Matovičove krvavé oči. ..

18. marca 2020, Martin Štunda, Nezaradené

 

Kocky sú hodené…karty sú rozdané…mená ministrov známe. Nezostáva už nič iné, iba postupne preberať moc v tejto krajine. Metastázy Smeru sú síce naskrz celým štátom, ale nasadiť rovno chemoterapiu asi nebude to najideálnejšie riešenie.

 

Igor Matovič opakovane sľúbil, že nebudú mať krvavé oči. Ťažko posúdiť, čo to v reči jeho kmeňa znamená, ale asi to môžeme vnímať tak, že nezačnú hneď v prvých dňoch robiť hromadné čistky.

Zrejme bude dôležité aj to, kde skôr, alebo neskôr začne. Podľa jeho dlhoročných indícií to zrejme bude súdnictvo a rezorty spadajúce pod ministerstvo vnútra. „Prednostné právo“ tu zrejme bude mať polícia, ktorú už dlhodobo vníma ako Kaliňákovu pupočnú šnúru.

Nebudeme si robiť ilúzie, ale každá moc má snahu v štáte hlboko zakoreniť, aby mohla časom zberať pre seba bohatú úrodu. Ale táto zbraň je vždy dvojsečná. Prináša riziko, že odborníci sú nahradení politickými diletantmi. V tom lepšom prípade, kým sa zorientujú, nechajú za seba aspoň zo začiatku  konať tých, čo tomu rozumejú a v tom horšom konajú zle, alebo nekonajú radšej vôbec.

Koronavírus je nemilosrdný personalista.

Preriedil ministerstvá a všetky možné typy inštitúcií, či úradov. Zaviedol do nášho denného  slovníka výraz home office.

A v takom stave nájde nová moc ministerstva a úrady. A bude ešte horšie. A tu určite neplatí, že čím horšie, tým lepšie.

S laboratórnymi váhami budú musieť vážiť každé svoje personálne rozhodnutie. Viac ako inokedy totiž  budú od neho závisieť životy ľudí.

Politika a pomsta musia ísť momentálne aspoň na čas bokom.

Lebo my  tie krvavé oči spoznáme aj keby si ich zakryli rúškami.

 

Martin Štunda