Prezidentka berie premiérovi Lipšica. .. ako kožku z kuraťa.

1. augusta 2020, Martin Štunda, Nezaradené
Tak som sám sebe vravel, že si nebudem kaziť víkend. Napokon mi nedalo a zašiel som na FB stránku nášho premiéra. Pri väčšine jeho dlhších statusov sa mi trochu zahmlievalo pred očami, ale tento jeden krátky, som s vypätím síl prečítať dokázal….
“ Prepotrebná očista generálnej prokuratúry sa, bohužiaľ, o minimálne mesiac odkladá … ale verím, že sa napriek tomuto timeoutu hydre ďalšiu hlavu odseknúť podarí.“
Pochopil som, že autor zrejme narážal na Čaputovej piatkové vetovanie novely zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora.
Nebudem špekulovať, čo viedlo pani prezidentku k tomu, aby si práve v tomto prípade „postavila hlavu“ a vyhráža sa dokonca Ústavným súdom a zameriam sa na inú personu.
Už aj vrabce v premiérovej hlave čvirikajú, že sa táto novela šila na mieru Danielovi Lipšicovi. Lenže v jeho prípade nejde o žiadnu ďalšiu nezávislú osobnosť akými sa Igor Matovič tak rád obklopuje.
Aj keď odhliadneme od faktu, že sa kvôli jednému človeku novelizuje zákon zostáva tu stále niekoľko otázok.
  1. V akej etickej rovine sa pohybuje skutočnosť, že generálnym prokurátorom má byť človek odsúdený i keď podmienečne za trestný čin ?
  2. Nevyznieva prinajmenšom nelogicky, že generálnym prokurátorom má byť človek, ktorý nikdy prokurátorom nebol?
  3. Môže byť garantom nestrannosti a apolitickosti človek, ktorého skoro celý život je definovaný hlbokou pravicovo-konzervatívnou brázdou ?
Mali sme tu jedného, čo sa len tak trtošil a pregrciaval. Potom takého, čo sa tu vyhrážal rozpútaním pekla a napokon si zakúril len v kozube. Teraz tu máme kandidáta, ktorému sa raz jeden exot vyhrážal, že pôjde do basy.
Igor Matovič je muž z tieňa. Miesto seba rád posúva do boja a zodpovednosti iných. Dá sa to samozrejme aj takto.
Len potom už málokto uverí, že jeho maska neohrozeného bojovníka s korupciou a oligarchami nie je len taká karnevalová.
Byť hrdinom iba na fejsbúku skrátka nestačí.
Martin Štunda