Založ si blog

Koho poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády?

 

Najnovší predvolebný prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME vytvoril zdanie, že blížiace sa parlamentné voľby sa preklopili už do druhého kola podobne ako je to v prípade prezidentských volieb…

 

Prieskum poukázal na fakt, že sa pravdepodobne formujú dva politické subjekty, ktoré do cieľa „dostihov“ dobehnú pred ostatnými o viac konských dĺžok.

 

Otázne je len o koľko a aká bude napokon vzdialenosť medzi nimi.

 

I keď je do volieb relatívne ešte ďaleko, stať sa môže hocičo a veľké množstvo ľudí sa rozhoduje pár dní pred volebným aktom, aj tak sa zdá, že už je tu veľká množina, ktorá sa rozhodla prikloniť k potenciálnemu víťazovi.

 

Zrejme aj to treba vidieť za výrazným nárastom preferencií Smeru a Progresívneho Slovenska.

 

V svetle tejto skutočnosti sa naopak zotmelo nad nádejami iných politických subjektov.

 

Asi najväčšie sklamanie zavládlo v jamkách Hlasu, kde sa už asi pomaly lúčia s premiérskym kreslom. Na Ficovu konzervatívno- ľavicovo- nacionálnu rétoriku nemajú gule a čo sa týka ich liberálneho prozápadného  vajatania, tak tam volič radšej uprednostní neopozeraný originál v podobe PS.

 

A SASKA, ktorá mení podľa vlastných slov hru, môže pokojne po týchto voľbách zostať mimo hry. A nepomôžu ani gaťky jednej nemenovanej pani poslankyne.

 

Hru naopak nemení SME Rodina, ktorá chce naďalej pomáhať. Či obyčajným ľuďom, alebo firmám pána predsedu ukáže až čas. A percentá vo voľbách ukážu, či budú aj v budúcej vláde. Hodia sa totiž aj na bielu aj na farebnú bielizeň…

 

A prichádzame k tragédom tohoročných volieb.

 

Tu jednoznačne vedie reinkarnovaný politický „zombík“  Mikuláš Dzurinda, ktorý snáď konečne pochopí, že jeho maratón už dávno a definitívne skončil.

 

Ďaleko od neho neuteká ani expremiér Heger, ktorý si myslel, že stvoril svojou stranou Noemovu archu a pritom mu z toho vyšiel napokon Titanic.

Pozitívom jeho snaženia je, že sa s ním potopí aj množstvo tragikomických postavičiek z doby nedávnej.

 

A čo „fiatkový“  Igor ?

 

Sú dve možnosti. Buď ho jeho intuícia a arogancia dostanú a nepresiahne sedem percent potrebných pre koalíciu, alebo opäť vytiahne nejakú vilu z rukáva a bude znovu štekať z opozičných lavíc. Tam mu je zdá sa napokon najlepšie…

 

Jediná istota tohoročných volieb je totiž to, že s Matovičom nikto do vlády nepôjde.

Aká bude teda budúca vláda ?

 

Ak bude Róbert Fico aj naďalej „požierať“ potenciálnych voličov Republiky a „preťahovať“ späť svojich voličov, ktorí na chvíľu „konvertovali“ do Hlasu, tak vyhrá dominantne.

 

A túto skutočnosť nebude môcť ignorovať ani pani prezidentka i keď veľmi nerada.

Viem si potom predstaviť, že Petrovi Pellegrinimu budú napokon dobré aj druhé husle v orchestri. „Denacifikovaná“ Republika to možno poistí a Boris sa určite rád pridá.

 

Tak trochu záhadou je pre mňa stále PS. Aj keby ho nadstranícka Zuzana Čaputová určite rada videla na stupni najvyššom, zbabraná kampaň z ostatných volieb je stále výstražným mementom. A útoky na početnú vrstvu slovenských seniorov nie sú práve najšťastnejšou volebnou stratégiou.

 

Dokonca si myslím, že koaličný potenciál Smeru je vyšší, ako potenciál PS-ka.

 

Aj vzhľadom na to, že niekoľko strán sa dlhodobo pohybuje na hranici piatich percent.

SASKA, KDH, SME Rodina aj SNS môžu skončiť ako nad čiarou, tak aj pod ňou.

 

A veta na záver ?

 

Zatiaľ čo problém Smeru je v tom, že už vieme, čo od nich môžeme zhruba očakávať, tak pri Progresívnom Slovensku je hrozba práve v tom, že ešte toho o nich veľa netušíme.

 

 

 

Martin Štunda

Ako sa zbaviť Igora Matoviča…

01.10.2022

Jedno mu musíme uznať. Je to majster svojho remesla. Remesla konšpirácie, manipulácie, intrigánstva, sebavyviňovania a sebastrednosti. Je to skrátka obchodná značka koncentrovaného zla. Igor Matovič… To, čo sa deje počas týchto dní v parlamente / rozumej odvolávanie Matoviča / nemusí ešte znamenať aj pri jeho odvolaní koniec Matoviča. Špina je totiž zažratá [...]

Zuzana Čaputová rezignovala…

16.06.2022

Zuzana Čaputová rezignovala. Nie, netešte sa / nie, nebojte sa/…podľa toho do ktorého tábora patríte. Rezignovala len na snahu o udržiavanie rovnováhy v spoločnosti a na nezaťahovanie do konfliktov. Aspoň tak akosi to zadefinovala na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. V Prezidentskom paláci horeli v stredu 15. júna na torte tri sviečky. Neviem, [...]

Svet po Putinovi. ..

16.03.2022

Nazvať bezprecedentnú vojenskú agresiu jedného štátu voči druhému „špeciálnou vojenskou operáciou“ je buď prejavom maximálneho sarkazmu a arogancie, alebo dômyselne premyslenej komunikačnej stratégie zameranej hlavne na vlastné obyvateľstvo. Alebo aj oboje… Ak sa dal ešte do nedávna Putin považovať v rámci udržovania globálnej rovnováhy za toho [...]

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

Martin Štunda

Dá sa to aj ináč...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 411365x
Priemerná čítanosť článkov: 10284x

Autor blogu

Kategórie