Založ si blog

Prezidentka Zuzana Čaputová vidí červeno-bielo. .. .

 

Prezidentský palác je od sobotňajšieho večera vysvietený na červeno-bielo. Ide vraj o znak solidarity s občanmi Bieloruska, proti ktorým bola použitá sila, pretože sa verejne postavili na obranu slobody a demokracie.

Iste. Faktograficky to sedí.

Ako aj to, že bieloruský veľvyslanec na Slovensku Igor Alexandrovič Leščeňa vyjadril ako prvý vedúci diplomatického zastupiteľstva svojej krajiny solidaritu s účastníkmi protestov, ktoré sa konajú v Bielorusku od nedávnych prezidentských volieb.

Podľa bývalého ministra medzinárodných vzťahov SR Pavla Demeša ukázal Igor Leščeňa vyjadrením solidarity s účastníkmi protestov nebývalú statočnosť.

„Bieloruský veľvyslanec na Slovensku, ktorého dobre poznám a nikdy by som to na neho nepovedal, práve ukázal nebývalú statočnosť. Ako prvý spomedzi bieloruských diplomatov vykríkol z plných pľúc pravdu o šatoch režimu svojej krajiny, ktorej roky slúži,“

Toto sa volá kúzlo nechceného. Dôležitá a nenápadná persóna akou Pavol Demeš už desaťročia na Slovensku je, prezradila možno viac ako pôvodne chcela.

Čo viedlo dlhoročného Lukašenkovho vazala a verného služobníka k takému náhlemu obratu a zrade svojho chlebodarcu?

Žeby náhle prebudenie svedomia ? Alebo, žeby vedel niečo, čo my ostaní ešte nevieme ? Dovolil mu snáď režisér nahliadnuť do scénara?

Prezident Lukašenko je bezpochyby diktátor. Takých je však vo svete viac než dosť. A deliť ich na zlých a tých „našich“ je minimálne krátkozraké.

Keď teda fakty, tak fakty.

Hlavnou súperkou doterajšieho prezidenta bola vo voľbách Svitlana Cichanovská, 37-ročná učiteľka angličtiny a prekladateľka, ktorá sa zapojila do súboja o prezidentské kreslo po tom, ako jej manžela, protivládneho blogera, pred voľbami zatkli. 

Jej jediným bodom vo voľbách bolo odstrániť Lukašenka. Aj to je chvályhodné. Určite však reálne nemohla očakávať, že sa jej to vo voľbách a zvlášť v Bielorusku podarí. Ale svoju časť scénara naplnila. A odišla do bezpečia Litvy, kde ju už čakala jej rodina.

To, čo sa ďalej deje v Bielorusku tu už nespočetnekrát bolo. A malo to rôzne farebné, alebo emotívne prívlastky. A koniec koncov je to stále na rozhodnutí toho národa kde sa to momentálne deje. Či to bude nežne, alebo krvavo….

Lukašenko s Putinom prehlasujú, že sú bratia. A ako bratia sa aj občas poharkajú, ale zároveň vedia, že sa navzájom potrebujú.

Globálni šachisti skrátka opäť rozpútali jednu zo svojich tradičných šachových partií.

V prezidentskom paláci sa v sobotu rozhodli, že tento problém budú vnímať červeno-bielo. Ale ani jeho čierno-biele vnímanie nespraví svet lepším miestom.

 

Martin Štunda

Koho poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády?

10.08.2023

Najnovší predvolebný prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME vytvoril zdanie, že blížiace sa parlamentné voľby sa preklopili už do druhého kola podobne ako je to v prípade prezidentských volieb… Prieskum poukázal na fakt, že sa pravdepodobne formujú dva politické subjekty, ktoré do cieľa „dostihov“ dobehnú pred ostatnými o viac [...]

Ako sa zbaviť Igora Matoviča…

01.10.2022

Jedno mu musíme uznať. Je to majster svojho remesla. Remesla konšpirácie, manipulácie, intrigánstva, sebavyviňovania a sebastrednosti. Je to skrátka obchodná značka koncentrovaného zla. Igor Matovič… To, čo sa deje počas týchto dní v parlamente / rozumej odvolávanie Matoviča / nemusí ešte znamenať aj pri jeho odvolaní koniec Matoviča. Špina je totiž zažratá [...]

Zuzana Čaputová rezignovala…

16.06.2022

Zuzana Čaputová rezignovala. Nie, netešte sa / nie, nebojte sa/…podľa toho do ktorého tábora patríte. Rezignovala len na snahu o udržiavanie rovnováhy v spoločnosti a na nezaťahovanie do konfliktov. Aspoň tak akosi to zadefinovala na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. V Prezidentskom paláci horeli v stredu 15. júna na torte tri sviečky. Neviem, [...]

Polícia SR

Nastúpila do MHD a domov sa už nevrátila. Polícia pátra po 14-ročnej Liliane

26.04.2024 10:44

Žilinskí policajti žiadajú verejnosť o pomoc.

Viktor Orbán

Gyöngyösi: Orbán je nepriateľ národa, premenil Maďarsko na diktatúru. Budapešť by nemala zabudnúť na sovietske tanky

26.04.2024 10:40

Myslím, že sme sa v Maďarsku vrátili do boľševických časov, tvrdí predseda strany Jobbik.

požiar, elektromobil, Lešť

Ako horí elektromobil? Požiar zlikvidovali hasiči do hodiny, vrak skončil vo vodnom kúpeli

26.04.2024 10:40

Z podzemnej garáže, v ktorej sa vznietil elektromobil, šľahali obrovské plamene.

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Martin Štunda

Dá sa to aj ináč...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 411330x
Priemerná čítanosť článkov: 10283x

Autor blogu

Kategórie