Založ si blog

Matovičov Sputnik a Babišove Vrbětice…

Zdá sa, že po malej rošáde, kedy si kráľ vymenil svoju pozíciu s vežou sa dianie na šachovnici na určitý čas upokojilo. Došlo k výmene pár figúrok a všetci sa tvária, že sa začala nová hra. Ale zdanie môže klamať. Kráľ je totiž aj v rohu šachovnice stále kráľ…

 

Expremiér je intuitívny politik. Ale intuícia môže niekedy v strese vyhodnotiť vzniknutú situáciu nesprávne.

Problém Igora Matoviča je v tom, že je nevypočítateľný. Nemá vzorec správania. Ak by sme aj pripustili, že áno, volal by sa zrejme chaos.

A to spôsobuje v budove za plotom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave nervozitu.

Ukazovať svoje spotené ponožky na fejsbúku…no dobre…realizovať jazykové konverzačné cvičenia z angličtiny v priamom prenose, tiež môže byť…nadávať vlastnému podpredsedovi vlády v rádiu do idiotov…no budiž.

Ale objednať vakcíny od ideologického nepriateľa strýčka Sama a ešte ich ísť vítať chlebom a soľou na letisko, to je už naozaj cez čiaru. Minister obrany sa kvôli tomu doteraz strháva v noci zo sna.

To s dianím v Českej republike, musia byť v krajine hamburgerov, coca-coly a vyvraždených indiánov, oveľa spokojnejší.

Môžeme sa len domnievať, čo sa muselo udiať, alebo neudiať, že sa Andrej Babiš takto utrhol Zemanovi z reťaze. A to ho mal dosť na tesno.

Hm. Vybuchnutý muničný sklad vo Vrběticiach obsahoval tovar súkromného podnikateľa z Bulharska a jeho púť mala skončiť na Ukrajine. Potiaľ je to všetko v poriadku.

Ako však dospela táto rovnica do bodu, kedy trestný čin dvoch osôb / aj keby to boli agenti druhej kategórie / spáchaný na majetku súkromnej osoby bol vyhodnotený ako útok jedného štátu na druhý, to vedia hádam len jej tvorcovia.

Ale no dobre. Rozumieme tomu, že svet je jedno veľké obchodné bojisko. A stavba nového bloku jadrovej elektrárne v Dukovanoch za šesť miliárd eur je už teda poriadne sústo.

Lenže boršč sa v tomto prípade zrejme jesť nebude. Aj keď ruská firma Rosatom patrila k veľkým favoritom na realizáciu výstavby, po udalostiach v roku 2014 vo Vrběticiach, bola českou vládou v uplynulých dňoch z výberového konania vyradená.

Zostali tam teda už len tri firmy. Francúzska EDF, juhokórejská KHNP a americký Westinghouse.

Áno, milí účastníci kvízu. „C“ je správna odpoveď.

 

Analytik ze společnosti ENA Jiří Gavor se domnívá, že v soutěži zůstal jediný hráč, a to Westinghouse. „Společnosti EDF a KHNP jsou v tendru jen do počtu, protože je jasné, že v době podání přihlášky budou moci nabídnout jen neověřený projekt na papíře,“ říká Gavor. Chybět jim podle něho bude nejen hotový referenční blok, ale pravděpodobně i licence ze země původu.

Její získání přitom může trvat roky, upozorňuje Gavor s tím, že už v roce 2024 má být podepsána smlouva s dodavatelem.

Minoritní akcionář ČEZ a poradce J&T Banky Michal Šnobr je k tendru ještě skeptičtější. Společnost Westinghouse podle něj není řešením. „Realita je taková, že jediný, kdo mohl postavit reaktor do požadovaného výkonu 1200 megawattů, byl Rosatom. Westinghouse před čtyřmi lety prošel bankrotem a dosud se mu nedaří několik jaderných projektů dokončit,“ připomíná Šnobr.“

My Slováci sme hrdí na Andreja Babiša. Je to náš človek v Čechách. Také naše slovenské bocianie hniezdo.

A napokon ho aj Slováci ako bratia podporili a vyhostili troch ruských džejmsbondov. Nech sú tí za plotom v Bratislave na nás hrdí.

Čo tam potom, že Rakúsko sa nepridalo, Francúzsko si len poklábosilo s Putinom po telefóne a Nemecko si veselo ďalej buduje s Ruskom Nord Stream 2.

Ako hovorí náš expremiér. Nebojte sa…dobre bude.

Veď samé dobré správy…

– Menšinový 34-percentný podiel Penty kupuje tradičný investor do nezávislých médií Media -Development Investment Fund (MDIF) so sídlom v New Yorku.

– Percentá hlasistov a progresívnych pomaly ale isto stúpajú.

– Slabá prezidentka chce byť silnou prezidentkou.

Skrátka ako hovoria Američania…

Keep smiling….

Martin Štunda

Koho poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády?

10.08.2023

Najnovší predvolebný prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME vytvoril zdanie, že blížiace sa parlamentné voľby sa preklopili už do druhého kola podobne ako je to v prípade prezidentských volieb… Prieskum poukázal na fakt, že sa pravdepodobne formujú dva politické subjekty, ktoré do cieľa „dostihov“ dobehnú pred ostatnými o viac [...]

Ako sa zbaviť Igora Matoviča…

01.10.2022

Jedno mu musíme uznať. Je to majster svojho remesla. Remesla konšpirácie, manipulácie, intrigánstva, sebavyviňovania a sebastrednosti. Je to skrátka obchodná značka koncentrovaného zla. Igor Matovič… To, čo sa deje počas týchto dní v parlamente / rozumej odvolávanie Matoviča / nemusí ešte znamenať aj pri jeho odvolaní koniec Matoviča. Špina je totiž zažratá [...]

Zuzana Čaputová rezignovala…

16.06.2022

Zuzana Čaputová rezignovala. Nie, netešte sa / nie, nebojte sa/…podľa toho do ktorého tábora patríte. Rezignovala len na snahu o udržiavanie rovnováhy v spoločnosti a na nezaťahovanie do konfliktov. Aspoň tak akosi to zadefinovala na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. V Prezidentskom paláci horeli v stredu 15. júna na torte tri sviečky. Neviem, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Martin Štunda

Dá sa to aj ináč...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 411349x
Priemerná čítanosť článkov: 10284x

Autor blogu

Kategórie