Založ si blog

Svet po Putinovi. ..

Nazvať bezprecedentnú vojenskú agresiu jedného štátu voči druhému „špeciálnou vojenskou operáciou“ je buď prejavom maximálneho sarkazmu a arogancie, alebo dômyselne premyslenej komunikačnej stratégie zameranej hlavne na vlastné obyvateľstvo. Alebo aj oboje…

 

Ak sa dal ešte do nedávna Putin považovať v rámci udržovania globálnej rovnováhy za toho rozvážnejšieho a racionálnejšieho, tak vo svetle výbuchov na Ukrajine padla aj táto paradigma.

Ruskému prezidentovi, ktorý sa rozhodol doviesť ako Mojžiš svoj národ do zasľúbenej zeme / rozumej obnoviť „slávu“ ZSSR / sa však more nerozostúpilo.

Môžeme sa len dohadovať, čo bolo tou hlavnou príčinou.

Či podcenenie „súpera“ /aj na základe nedostatočnej spravodajskej činnosti/, alebo vedomé obetovanie staršej vojenskej techniky a mladých neinformovaných brancov, v duchu minimalizovania škôd.

Ako to však momentálne vyzerá, vojnu ani jedna zo strán nepotrebuje.

Každý deň vojny totiž stojí strašne veľa. Ľudských životov i peňazí.

V tejto situácii už nemôže vyhrať ani jedna zo strán. Môžu len so cťou neprehrať. A cieľom všetkých vyjednávačov a mediátorov, by malo byť práve to.

Prezident Zelenskyj už dostal jednoznačné odpovede a pochopil, že jeho krajina sa do NATO a EÚ nedostane. Ani jeho volanie po bezletovej zóne na Ukrajine/ rozumej napadnutie ruských lietadiel nad ukrajinským územím lietadlami aliancie, čiže de facto zapojením sa vojsk NATO do konfliktu/ ostane nevyslyšané.

Z hrdinu týchto dní sa však takto môže stať tým človekom, ktorý mohol uzavrieť obojstranný kompromis a zabrániť tak ďalším stratám na ľudských životoch, ale  neurobil to včas. História totiž býva niekedy krutá.

Putin je možno zaskočený, ako málo má na tribúne „fanúšikov“. A väčšina z nich mu navyše fandí len potichu.

Napríklad takej Číne zrejme vyhovuje aj porazené Rusko, aj Rusko ako víťaz. To prvé by bolo v pozícii submisívneho a závislého suseda a to druhé, ako partner v zápase proti strýčkovi Samovi.

Aký však napokon bude svet po Putinovi ?

Už teraz je jasné, že bude mať nové pravidlá. A tým hlavným bude neobmedzený badžet na zbrojenie. Hlasy z Nemecka a aj iných štátov EÚ sú jednoznačné…

A keďže matematika nepustí, ak niekde pridáte, inde musíte ubrať.

A ktoré oblasti to budú, je snáď každému jasné.

Nezodpovedanou otázkou tiež bude, čo s Ruskom, ktorého občania dostali na čelo Kainovo znamenie ?

Čo s národom, ktorého veľká časť nevycíti rozdiel medzi bitkou o Stalingrad v roku 1942 a bitkou o Kyjev v roku 2022 ?

 

Ing. Martin Štunda

Koho poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády?

10.08.2023

Najnovší predvolebný prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME vytvoril zdanie, že blížiace sa parlamentné voľby sa preklopili už do druhého kola podobne ako je to v prípade prezidentských volieb… Prieskum poukázal na fakt, že sa pravdepodobne formujú dva politické subjekty, ktoré do cieľa „dostihov“ dobehnú pred ostatnými o viac [...]

Ako sa zbaviť Igora Matoviča…

01.10.2022

Jedno mu musíme uznať. Je to majster svojho remesla. Remesla konšpirácie, manipulácie, intrigánstva, sebavyviňovania a sebastrednosti. Je to skrátka obchodná značka koncentrovaného zla. Igor Matovič… To, čo sa deje počas týchto dní v parlamente / rozumej odvolávanie Matoviča / nemusí ešte znamenať aj pri jeho odvolaní koniec Matoviča. Špina je totiž zažratá [...]

Zuzana Čaputová rezignovala…

16.06.2022

Zuzana Čaputová rezignovala. Nie, netešte sa / nie, nebojte sa/…podľa toho do ktorého tábora patríte. Rezignovala len na snahu o udržiavanie rovnováhy v spoločnosti a na nezaťahovanie do konfliktov. Aspoň tak akosi to zadefinovala na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. V Prezidentskom paláci horeli v stredu 15. júna na torte tri sviečky. Neviem, [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

Martin Štunda

Dá sa to aj ináč...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 411357x
Priemerná čítanosť článkov: 10284x

Autor blogu

Kategórie