Založ si blog

Štyri dôvody prečo môže padnúť nová vláda.

 

Moc  je skutočne silné afrodiziakum a ešte silnejšie lepidlo. Dokáže dať dokopy naozaj bizarné veci a zoskupenia. Predošlá vláda, kde došlo k spojeniu dvoch kedysi úhlavných nepriateľov a to SNS a Mostu-Híd, bola toho žiarivým príkladom. A zdá sa, že aj v prípade tvoriacej sa novej vládnej koalície zrejme dôjde k zlepeniu zdanlivo nezlepiteľného. Ale každé akokoľvek kvalitné lepidlo môže časom stratiť na sile a začnú prevažovať odstredivé sily.

Tu sú štyri dôvody prečo sa môže po čase napokon rozpadnúť aj táto novovznikajúca  vláda.

Pokorené ego Andreja Kisku.

Tento pán Tatier, ktorý sa už videl pánom Slovenska utrpel volebný debakel a nechýbalo naozaj veľa, aby sa nedostal ani do parlamentu. Po počiatočnom šoku sa napokon otriasol a z pozície najslabšieho člena budúcej vlády začal útočiť , naťahovať čas a aspoň umelo zvyšovať svoju hodnotu. Až napokon jeho pozíciu vyjednávača prevzala prebehnutá Veronika Remišová. Bolo by naozaj pre exprezidenta potupou, keby si sám vyjednal svoju porážku.

A zatiaľ čo u jeho spolustraníkov je podľa kuloárnych informácii značný mocenský apetít môže sa v prípade ich predsedu pokojne stať, že sa  začne živiť niečím iným ako politikou. Pozemkov a peňazí má na to dosť.

Zväčšené ego Richarda Sulíka.

A máme tu už druhý „ Riškov balónik“. I keď teraz nestojí vedľa Ivety Radičovej, ale Igora Matoviča. Pripravený na menej štátu, menej daní, menej bytov, ale o to viac excelovských tabuliek, do ktorých sa mu akosi nevmestia obyčajní ľudia. Teda nie tí Igorovi.

Jeho hlavný problém je vyprázdnená SaS-ka. Ešte že tu stihla na chvíľu pribehnúť jeho spoľahlivá dvojka Lucia Ďuriš-Nicholsonová a zrejme ho zachránila pred pádom do mimoparlamentného pekla. A navyše stihla za rúčku priviesť aj strateného syna Jozefa Mihála, pre ktorého už vyutierali aj ministerské kreslo po odchádzajúcom Richterovi.

Snáď si reinkarnovaný Richard Sulík bude už dôslednejšie vyberať partnerov na raňajky, ale sebadeštrukčný Radičovej kód je v ňom zdá sa zrejme hlboko implantovaný.

Zahojené ego Borisa Kollára.

Asi najradostnejší postupujúci do finále. Odtlačovaný, zosmiešňovaný a prehliadaný líder parlamentnej strany konečne získal pocit dôležitosti.  I keď sa to možno nezdá, Igor Matovič v ňom vidí asi svojho najstabilnejšieho partnera. A ten mu je za to očividne vďačný.

Z bývalého šoféra mafiánov sa stal ten, ktorý má svojho šoféra a ochranku. Ako nejaký veľký boss.

A do vlády prichádza s veľkou myšlienkou. Postaviť byty pre všetky svoje deti. Teda samozrejme aj pre tie ostatné. Len asi ťažko nájde pochopenie u potenciálneho ministra financií. Tak aspoň o tom  natočí nejaké pekné emotívne video.

Zaskočené ego Igora Matoviča.

Predseda OĽaNO tak dlho bojoval s koalíciou a napokon aj s opozíciou, až zabudol  aké je to byť víťazom. Majster netradičných rozhodnutí a riešení je náhle postavený pred klasicky tradičnú úlohu. Zostaviť vládu.

Hneď na začiatku však urobil menšiu chybu, keď oznámil, že chce do nej  všetkých. A v spojitosti s prezidentkiným časovým tlakom sa takto dostal do ťažšej vyjednávacej pozície.

Igor Matovič je sám až príliš nezávislá osobnosť. A obyčajný určite nie je. Či je to najlepšia kvalifikácia na premiéra tejto krajiny ukáže snáď až čas.

Alebo by možno pomohol napríklad taký detektor lži.

 

Martin Štunda

 

 

Koho poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády?

10.08.2023

Najnovší predvolebný prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME vytvoril zdanie, že blížiace sa parlamentné voľby sa preklopili už do druhého kola podobne ako je to v prípade prezidentských volieb… Prieskum poukázal na fakt, že sa pravdepodobne formujú dva politické subjekty, ktoré do cieľa „dostihov“ dobehnú pred ostatnými o viac [...]

Ako sa zbaviť Igora Matoviča…

01.10.2022

Jedno mu musíme uznať. Je to majster svojho remesla. Remesla konšpirácie, manipulácie, intrigánstva, sebavyviňovania a sebastrednosti. Je to skrátka obchodná značka koncentrovaného zla. Igor Matovič… To, čo sa deje počas týchto dní v parlamente / rozumej odvolávanie Matoviča / nemusí ešte znamenať aj pri jeho odvolaní koniec Matoviča. Špina je totiž zažratá [...]

Zuzana Čaputová rezignovala…

16.06.2022

Zuzana Čaputová rezignovala. Nie, netešte sa / nie, nebojte sa/…podľa toho do ktorého tábora patríte. Rezignovala len na snahu o udržiavanie rovnováhy v spoločnosti a na nezaťahovanie do konfliktov. Aspoň tak akosi to zadefinovala na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. V Prezidentskom paláci horeli v stredu 15. júna na torte tri sviečky. Neviem, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Martin Štunda

Dá sa to aj ináč...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 410392x
Priemerná čítanosť článkov: 10260x

Autor blogu

Kategórie