Založ si blog

Matovič – Pellegrini. .. prvé kolo.

 

Keď prezidentka Zuzana Čaputová poverila Igora Matoviča zostavením vlády neodpustila si poznámku, že by bola rada, ak by to netrvalo príliš dlho. A dala mu dosť šibeničný termín v trvaní dvoch týždňov.

Možno viesť diskusiu o tom, čo k tomu pani prezidentku viedlo. Či to bolo sklamanie z toho, že jej líblingovia sa nedostali ani do parlamentu a jej top favorit na premiéra prehral na celej čiare, alebo to bola snaha čím skôr poraziť zlo, s ktorým viedla celú svoju prezidentskú kampaň nezmieriteľný imaginárny boj.

Tak, či onak, skutočne nič neoprávňovalo hlavu štátu k stanoveniu konkrétneho termínu. Vláda nie je parlament, ktorý musí mať svoju ustanovujúcu schôdzu do tridsiatich dní od zverejnených výsledkov parlamentných volieb.

Igor Matovič vtedy očividne znervóznel.

A to možno ešte netušil, že najväčšie súboje ho čakajú s budúcimi koaličnými partnermi.  Najviac mu to uľahčil Boris Kollár, ktorý hodil uterák do ringu ešte pred začatím samotného zápasu. Nechal sa zaslepiť vidinou predsedu parlamentu a úplne rezignoval na top tému svojho volebného programu, čiže výstavbu bytov. Napľul svojim voličom do tváre a takýmto prístupom k reálnej politike sa pokojne môže stať, že toto bude jeho labutia pieseň na slovenskej politickej scéne.

Prekvapivo rýchlo rezignoval aj exprezident, ktorý svoje znechutenie a sklamanie z volieb nedokázal skrývať ani na samotných rokovaniach až napokon štafetu odovzdal ambicióznej a nabudenej Veronike Remišovej. A môžeme si byť istí, že ona svoje vyštudované bábkoherectvo ešte uplatní.

Najnebezpečnejším súperom sa však napokon pre nádejného premiéra javí zrejme jeho „parťák“ z relácie „Môj premiér varí lepšie“. Richard Sulík totiž svojho Igora uvaril ako ňoky.

Boj o ministra financií sa zrejme napokon stane bojom o Moskvu.

Igor Matovič navyše možno neprezieravo otvoril aj druhý front. Pustil sa otvorene do druhého súboja s dosluhujúcim premiérom a je otázne, či má dostačujúcu palebnú silu na dve víťazstva.

Peter Pellegrini je totiž silný a skúsený súper, ktorý dáva tvrdé a presné údery. Igor Matovič zatiaľ len behá so zvesenými rukami po rohoch ringu a slovne provokuje svojho súpera. Chvíľu sa dá aj takto, ale skôr či neskôr musí ukázať svoju boxerskú techniku.

Zvlášť ak sa v tomto dueli možno boxuje o premiéra po ďalších voľbách.

 

Martin Štunda

Koho poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády?

10.08.2023

Najnovší predvolebný prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME vytvoril zdanie, že blížiace sa parlamentné voľby sa preklopili už do druhého kola podobne ako je to v prípade prezidentských volieb… Prieskum poukázal na fakt, že sa pravdepodobne formujú dva politické subjekty, ktoré do cieľa „dostihov“ dobehnú pred ostatnými o viac [...]

Ako sa zbaviť Igora Matoviča…

01.10.2022

Jedno mu musíme uznať. Je to majster svojho remesla. Remesla konšpirácie, manipulácie, intrigánstva, sebavyviňovania a sebastrednosti. Je to skrátka obchodná značka koncentrovaného zla. Igor Matovič… To, čo sa deje počas týchto dní v parlamente / rozumej odvolávanie Matoviča / nemusí ešte znamenať aj pri jeho odvolaní koniec Matoviča. Špina je totiž zažratá [...]

Zuzana Čaputová rezignovala…

16.06.2022

Zuzana Čaputová rezignovala. Nie, netešte sa / nie, nebojte sa/…podľa toho do ktorého tábora patríte. Rezignovala len na snahu o udržiavanie rovnováhy v spoločnosti a na nezaťahovanie do konfliktov. Aspoň tak akosi to zadefinovala na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. V Prezidentskom paláci horeli v stredu 15. júna na torte tri sviečky. Neviem, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Martin Štunda

Dá sa to aj ináč...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 411350x
Priemerná čítanosť článkov: 10284x

Autor blogu

Kategórie