Založ si blog

Pán Matovič, kedy nás začnete čipovať ?

 

Je síce rok 2020, ale momentálne udalosti vyvolávajú asociácie na rok 1984. Teda konkrétne na kultový dystopický román anglického spisovateľa Georgea Orwella z roku 1949 s názvom „1984“.

 

V roku 1984 je svet rozdelený na tri mocnosti: Euráziu, Východoáziu a Oceániu. V podstate sú všetky tri mocnosti rovnaké. Vládne v nich tvrdá diktatúra, bieda a obyvatelia každej z mocností fanaticky nenávidia ľudí vo zvyšných dvoch. Všetky tri mocnosti sú neustále vo vojnovom konflikte, bojujú o tie územia, ktoré nepatria ešte žiadnej z nich a o konečné víťazstvo a vládu nad svetom, hoci sa to žiadnej z nich nemôže nikdy podariť. Hlavným hrdinom románu je úradník Winston Smith, ktorý žije v Oceánii, v Londýne.

Na čele diktatúry tu stojí tzv. Veľký brat a ústredné heslá tejto  diktatúry sú:

Vojna je mier
Sloboda je otroctvo
Nevedomosť je sila

Životná úroveň sa stále zhoršuje. Winston pracuje ako úradník na Ministerstve pravdy, ktoré sa zaoberá manipulovaním všetkých článkov a historických dokumentov. Winstonovou prácou je meniť minulosť.

Dej knihy sa odohráva v jednom roku, v krajine kde neplatia žiadne písané zákony a nie je kam utiecť. Ide o zobrazenie diktatúry, ktorá vládne tak efektívne, že si ľudia prestávajú uvedomovať iné možnosti, prestávajú myslieť. Vnímajú len heslá a priemyslovo vytváranú zábavu (romány, poéziu aj hudbu vytvárajú špeciálne stroje).

Určite je všetkým veľmi dobre známy aj iný spisovateľ, Jules Verne, ktorého sci-fi knihy mnohokrát predpovedali technologický vývoj v ďalekej budúcnosti.

Človek je zvláštny tvor. To, čo sa mu niekedy zdá absolútne neprijateľné, dokáže v určitom okamihu považovať za jedinú možnosť. Tým okamihom býva najčastejšie emócia strachu a silný pud sebazáchovy. Obava z možnej straty života hravo prekoná obavu zo straty slobody.

Iste. Za dverami nám číha strach.

Ročne zomrie od hladu niekoľko miliónov detí. V zbytočných vojnách a následných genocídach ďalšie milióny. A nikto nebije na poplach, neobmedzuje pohyb ľudí a nesnaží sa ich monitorovať.

Lebo „Vojna je mier“. Lebo „Sloboda je otroctvo“. Lebo „Nevedomosť je sila.“

A strach je tak strašne ďaleko.

Samozrejme netreba podceniť momentálne nebezpečenstvo a musíme byť opatrní a disciplinovaní. Ale zároveň aj byť v strehu. Nielen voči korona vírusu , ale aj voči politikom a zákonom, ktoré sa v týchto časoch snažia prijať.

Dnes je to obmedzenie pohybu a monitorovanie ľudí cez mobily, ktoré sa ukazuje ako neefektívne a zajtra to môžu byť oveľa sofistikovanejšie metódy.

Veľký brat je totiž vynaliezavý.

Dnes sú to napríklad v Maďarsku vojaci vo vedení inštitúcií a závodov a zajtra to môžu byť vojaci vo vedení štátu.

Veľký brat môže všetko.

Je lepšie sa dnes báť, ako sa zajtra zľaknúť. Sme totiž  žabou, ktorú hodili do horúcej vody a jej teplotu postupne zvyšujú. Ak si nedáme pozor už sa nám nikdy z tej vody nepodarí vyskočiť.

A niekto si bude potom pochutnávať na chutných žabích stehienkach.

 

Martin Štunda

Koho poverí Zuzana Čaputová zostavením vlády?

10.08.2023

Najnovší predvolebný prieskum agentúry NMS Market Research pre denník SME vytvoril zdanie, že blížiace sa parlamentné voľby sa preklopili už do druhého kola podobne ako je to v prípade prezidentských volieb… Prieskum poukázal na fakt, že sa pravdepodobne formujú dva politické subjekty, ktoré do cieľa „dostihov“ dobehnú pred ostatnými o viac [...]

Ako sa zbaviť Igora Matoviča…

01.10.2022

Jedno mu musíme uznať. Je to majster svojho remesla. Remesla konšpirácie, manipulácie, intrigánstva, sebavyviňovania a sebastrednosti. Je to skrátka obchodná značka koncentrovaného zla. Igor Matovič… To, čo sa deje počas týchto dní v parlamente / rozumej odvolávanie Matoviča / nemusí ešte znamenať aj pri jeho odvolaní koniec Matoviča. Špina je totiž zažratá [...]

Zuzana Čaputová rezignovala…

16.06.2022

Zuzana Čaputová rezignovala. Nie, netešte sa / nie, nebojte sa/…podľa toho do ktorého tábora patríte. Rezignovala len na snahu o udržiavanie rovnováhy v spoločnosti a na nezaťahovanie do konfliktov. Aspoň tak akosi to zadefinovala na sociálnej sieti v deň tretieho výročia svojej inaugurácie. V Prezidentskom paláci horeli v stredu 15. júna na torte tri sviečky. Neviem, [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 08:34

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Martin Štunda

Dá sa to aj ináč...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 40
Celková čítanosť: 411034x
Priemerná čítanosť článkov: 10276x

Autor blogu

Kategórie